top of page

Hammasongelmat

Koirilla on normaalisti 42 pysyvää hammasta ja kissoilla 30. Maitohampaita on kummallakin vähemmän. Hammasongelmat ovat yksiä yleisimpiä koirien ja kissojen terveysongelmia. Osaa niistä pystyy ehkäisemään päivittäisellä hampaiden harjauksella, mutta osa on ikäväkyllä mahdollisesti geeniloton tuotosta, jota yritetään ehkäistä hyvällä jalostustyöllä. Ikävä kyllä hammasongelmat ilmenevät kuitenkin vasta vanhemmiten, eivätkä ole yleensä tiedossa siinä vaiheessa kun jalostuskäytön aika olisi. Siksi olisi tärkeä saada tietoa eteenpäin kasvattajille, mikäli hammasongelmia ilmenee myöhemmällä iällä, jotta tähän voisi vaikuttaa tulevaisuudessa.

Olisi myös hyvin tärkeää käydä tasaisin väliajoin hammastarkastuksessa, jotta hampaiden tilanne olisi selvillä, eikä tulisi isoja yllätyksiä. 

​Kissa olisi hyvä käyttää hammastarkistuksessa kerran vuodessa ja tarvittaessa varata aika hammaskivenpoistoon ja jatkotoimenpiteisiin. 

  • Paradontiitti - ientulehdus on edennyt tuki ja kiinnityskudoksen tulehdukseksi, joka johtaa usein hampaiden poistoon. Tätä voi ehkäistä hampaidenpesulla. 

  • Hammasmurtumat, yleensä onnettomuuksien tai kovan pureskelun tuotos - esim. luiden pureskelu. Toisinaan hammas täytyy poistaa, nämä poistot kuuluvat monesti vakuutuksen piiriin. 

  • Puuttuvat, ylimääräiset tai väärässä asennossa olevat hampaat, niiden tilanne katsotaan aina tapauskohtaisesti

  • Hammassyöpymät ovat erityisen yleisiä kaiken ikäisillä kissoilla, koirilla huomattavasti harvinaisempia ja esiintyvät yleensä vain vanhemmilla koirilla. Syöpymisen syytä ei tiedetä, todennäköisesti useamman tekijän summa. Ei siis täysin ehkäistävissä hampaidenharjauksella, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole. 

bottom of page