Mikä rotukissassa maksaa?

Monia ihmetyttää yli tuhannen euron kissat ja miksi niistä edes viitsisi maksaa niin paljon tai miksi ne ylipäätään maksavat niin paljon? Meinaako tässä rikastua? Voin suoraan sanoa, että ei. Kasvattamisella ei kasvata lompakon paksuutta, eikä muutenkaan rahasteta. Tappiolle jää melkeinpä helpommin kuin voitolle. 

Tehdäänpä kuvitteellinen tilanne. Joku innostuu ajatuksesta kissojen kasvattamisesta ja käy kissaliiton vaatiman kasvattajakurssin, se maksaa sähköisenä n. 30€, sitten tulee tehdä hakemus kasvattajanimestä, se maksaa n. 150€. 
Sitten ostetaan se ensimmäinen oma jalostuskissa, hinta on keskimäärin 900- 1300€, ja tietysti jos kyseinen kissa on ulkomailta ovat matkat olleet kalliita ja mahdollisesti kissa joutunut ylittämään verorajoja - tällöin kissan hinta saattaa helposti lähennellä 2000-3000€. Tehdään naaraalle jalostustestit, tässä päästään jo oikomaan mikäli haluaa, mutta riippuen testien laajuudesta ja rodun vaatimuksista tulee hinnaksi jotain 300-800€ välille per kissa. 
Mikäli kissa on vielä käytetty näyttelyissä ovat ne maksaneet pyöreästi n. 60-80€ viikonloppu, jotta kissa voi olla CH eli Champion on sen käytävä vähintään kolmessa näyttelyssä. ICtä - eli International Championia varten tulee jo lähteä ulkomaille vierailulle ja näyttely kertoja tulee olla yhteensä 6, joista vähintään yksi serti on saatu ulkomailla. Mitä pidemmälle mennään sitä enemmän näyttelyjä tulee takana olla. 
Sitten olisi astutus. Kuvitellaan että kaikki menee hyvin ja paino nousee, nisät punoittavat ja ei siksi haluta ultrata kun ollaan jo valmiiksi varmoja, että on tiine (osa ultraa aina, tämä maksaa jotain 80-150€).  Kollimaksut pyörivät siinä 100-150€ per pentu. Joten kuvitellaan, että emo on saanut 4 pentua, se on melko keskimääräinen pentuekoko. 

Kuvitellaan vielä, että pentueessa kaksi pentua on naarasta ja kaksi kollia, ja että kasvattaja päättää, ettei yksikään pentu jäisi jatko jalostukseen. Pennut kasvavat ja alkavat käyttää hiekkalaatikkoa, hiekkaa kuluu roimasti enemmän kuin aiemmin. Myös kiinteä ruoka alkaa maistua. Joku on joskus arvioinut, että aikuisen kissan menot ovat n. 20€/kk, joten leikitään että pentuihin menee puolet vähemmän - ovathan ne pienempiä. 
Kasvaessaan ne tarvitsevat myös madotuksen, kolmeen madotukseen menee n. kolme lääkepakettia. Ne ovat siinä 10€ paikkeilla. Sen lisäksi rokotukset ja pentuetarkastukset, hinnat liikkuvat 80-100€ ensimmäinen pentu ja n. 15-20€ seuraava pentu. Mikrosiru käynnin yhteydessä on jotain 30€ luokkaa ja rokotukset n. 15€ per pentu. Pennut rokotetaan yleisimmin kaksi, toisinaan kolme kertaa. Toisinaan varhaisrokotus 8.viikon kohdalla jätetään välistä ja pennut rokotetaan ennen luovutusta vain 12.viikkoisina ja mikäli rabiesrokote on myös annettu, maksaa sekin suunnilleen saman kuin ensimmäinenkin rokotus. Koska kukaan pennuista ei mene jalostukseen, hän steriloi kaksi, se on n. 200€ per pentu ja kastroi kaksi n. 100€ per pentu. 

Täytyy muistaa, että tässä vaiheessa ei kasvattaja ole saanut vielä pennin hyrrää. Hänellä on vain mennyt rahaa. Lasketaanpa yhteensä kuinka paljon. Kuvitellaan, ettei emo ole käynyt näyttelyissä helpottaaksemme asiaa ja että kasvattaja rokottaa vain kerran, eikä mikään ole mennyt vikaan. 

Tehdään kaksi laskelmaa, yksi kalleimmilla hinnoilla ja toinen halvimmilla hinnoilla. 

Kasvattaja oikeudet: 180€
Emo: 900€ / 1300€
Jalostustestit: 300€ / 800€
Kollimaksu: 400€ / 600€
Ruoka ja hiekat pennuille ja emolle: 140€ + 70€ = 210€

Matokuuri: 30€
2x pentuetarkastus: 250€ + rokotukset 120€ + sirut 120€/ 320€ + rokotukset 120€
+ sirut 120€
Kastraatiot ja sterilaatiot: 600€

Eli vähimmillään 3110€ ja suurimmillaan 4280€

Ja tässä puhutaan nyt vain rahoista jotka suoraan ovat menneet pentuihin, jos kaikki on sujunut hyvin. Sektio päivystyksessä voi helposti maksaa 1000-2000€, entä jos pennuilla on ripuli ja sitä pitää hoitaa? Yksi lääkärikäynti on monesti siinä vähintään 100-300€ välillä, mikäli osutaan onnistuneesti arkipäivään ja saa tavallisen eläinlääkäriajan. 

Tämän lisäksi voi olla, että kasvattajata tahtoo ottaa geenitestejä pennuista selvittääkseen esimerkiksi kantavatko jotain piilevää sairautta tai väriä (80€/kissa) tai ehkäpä kasvattaja on tarkka ja ottaa ulostenäytteet (30-200€ riippuen laajuudesta). 

Ja mites sitten pentupaketit? Osa kasvattajista panostaa pentupaketteihin suuresti ja yhteen pakettiin menee heittämällä 40-80€. 

Entä bensa joka on mennyt kuskatessa kollia tai naarasta maan lävitse tapaamaan toisiaan, eläinlääkäri kuljetuksiin tai ehkä kissat ovat asuneet sijoituskodissa, jolloin siellä on täytynyt käydä yhtenään. 

Yksi emo saa elinaikanaan yleensä keskimäärin kaksi pentuetta. Ja niin kuin aiemmin puhuttiin, on keskimääräinen pentuekoko 4 pentua. 

Lisätään siis vielä uudet kollimaksut ja eläinlääkäri käynnit, madotus sekä ruuat pentueelle. Summiksi tulee 4840€ sekä 5680€

Ja nyt jaetaan määrät kokonais pentumäärillä, jolloin yhteen pentuun menee 605€ / 710€. 

Tähän summaan listasin jo paljon asioita, joita ei ole huomioitu. Mutta mikä tärkein, kasvattaja on kantanut vastuuta ja hoitanut pentuja, valvonut öitä, saattanut ottaa vapaata töistä ja tehnyt ison työn löytääkseen sopivan kollin ja saadakseen pennuista edustuskelpoisia pieniä lemmikkejä juuri sinulle. Tuntitaksa ei siis hivele taivaita, varsinkaan jos pennuista maksaa vielä 24% alvin. 

Ehkäpä tämä avaa silmäsi pohtimaan, mistä todellisuudessa maksat ja kuinka paljon juuri kyseisiin pentuihin on rahaa ja aikaa käytetty. 

005_IMG_0127_edited.png