top of page

Terveyskirjasto

Vaikka jalostuksella pyritään vaikuttamaan positiivisesti kissan terveyteen, ymmärtää varmasti jokainen sen, ettei tervettä kissaa voi taata ja suurimmalle osalle lemmikeistä tulee jossain vaiheessa elämässään eteen jonkinlaisia sairauksia, siksi olenkin tehnyt pienen tietopaketin tyypillisimmistä kissojen terveysongelmista, joita voi tulla vastaan. Huomioikaa, etten ole eläinlääkäri, en voi tehdä diagnooseja, eikä diagnooseja ylipäätään voi tehdä tutkimatta lemmikkiä! Tämän sivun tarkoituksena on jakaa tietoa, helpottaa huolta ja auttaa tilanteissa, joissa kotihoito on mahdollista, muissa tapauksissa tulee aina kääntyä eläinlääkärin puoleen. 

Kissoihin erikoistuneita klinikoita on Suomessa vähän, pääkaupunkiseudulla CatVet Kissaklinikka sekä Kissaklinikka Felina ja Tampereella Vet4Cat

Jos jokin menee pieleen eläinlääkärissä, osoittaa syyttävä sormi hyvin herkästi eläinlääkärin suuntaan. Totuus on monesti aivan toinen. Auttamattomasti yleisin ongelma on ihmisten kommunikoinnissa, joko asioita ymmärretään väärin, ei ymmärretä lainkaan tai muutoin on kommunikoinnissa ongelmaa. Pidä siis huoli, että kommunikointiyhteys on auki ja mikäli jotain epäselvyyttä jää avaat suusi, jotta asia selkenee. 
Sitten on niitä lukuisia seikkoja, jotka voivat mennä vikaan vaikka syyllistä ei olisikaan. Näitä ovat mm. anestesiakomplikaatio, allerginen reaktio, tulehdus, lankareaktio, ongelman uusiutuminen tai se, ettei hoito yksinkertaisesti tehoa. Jokainen eläinlääkäri tekee parhaansa ja varsinaiset hotovirheet ovat harvassa. Huolestuneisuudesta huolimatta yritä muistaa, että eläinlääkärit haluavat auttaa lemmikkiäsi ja sinua.
Eikä internet ole paras paikka lähteä tekemään diagnoosia, vaikka sieltä hyvää tietoa myös saa. Muista siis lähdekritiikki!

 

Omien kissojeni tutkimuksia, eläinlääkärikäyntejä ja testejä löydät täältä. Ja kasvattieni terveydestä ylläpitämääni listaa, löydät täältä. Lisätietoja jalostustesteistä löydät täältä

bottom of page