kennel Nietosten kissala
Bordercollie
Tällä hetkellä minulla ei ole kasvatuksessa bordercollieita. Voit etsiä aktiivisia kasvattajia rotuyhdistyksen sivuilta.
Bordercollie on hyvin älykäs ja aktiivinen rotu ja ennen kaikkea se on jalostettu työkoiraksi, joko oikeisiin paimennustöihin tai sitten kisakentille sekä harrastuksiin. Siksi bordercollien kuuluu olla valpas, innokas ja vastaanottavainen.
Itse olen kuullut paljon sen kaltaista puhetta, että ”bordercollie oppii menemään junalla Rovaniemelle ja takaisin, siinä ajassa kuin mikä muu koira tahansa oppii istumaan” sekä siitä kuinka ”nehän osaavat jo syntyjään kaiken”. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Reaktiivisena ja nopeaoppisena koirana bordercollie ei ole helppo koira. Se kaipaa tekemistä niin jaloille kuin päälle ja oppii huonot asiat yhtä nopeasti kuin hyvätkin. Se ei siis ole valmis, vaikka pienenä pentuna vaikuttaa lukevan suorastaan ajatuksesi, teininä vastassasi on hirveä hirviö, joka reagoi aivan kaikkeen ja huomaa aivan kaiken ennen kuin itse ehdit edes tajuamaan. Kiihtyminen ja se, että ”kuppi menee nurin” on aivan tavallista, jonka takia varsinkin rauhoittumisen ja viretilanhallinan harjoittelu on ehdottoman tärkeää.
Bordercolliet ovat tavallisesti helposti motivoitavissa ja nauttivat työnteosta omistajansa kanssa, onhan ne jalostettu pitkiin työpäiviin lampaiden sekä ihmisten kanssa työskentelyyn. Ne ovat herkkiä lukemaan ihmisten pienimpiäkin eleitä ja parhaimmillaan toimivat ”kuin ihmisen ajatus”. Ne ovat myös pehmeitä, eikä kovia otteita tulisi käyttää lainkaan. Bordercollien kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä, mielikuvitusta, energiaa ja huumorintajua, ei auta itse hötkyillä kun koira ei ole pysyä nahoissaan.
Älä kuitenkaan huolestu, mikäli kisakentät eivät kiinnosta tai lampaita ei olekaan pihassa, ne eivät ole kriteerinä hyvälle kodille. Jokainen pentu tulee ensisijaisesti olemaan perheenjäsen ja jokaisen kohdalla tehdään tarkkaavainen luonnearvio ja sille pyritään etsimään koti, joka soveltuu juuri kyseiselle pennulle.
Kuten kaikilla koiraroduilla, myös bordercollieilla esiintyy joukko periytyviä vikoja ja sairauksia. Suurimmaksi osaksi periytyminen tapahtuu resessiivisesti eli piilevästi. Nimitys jo paljastaa, ettei tällaisen taipumuksen kantajayksilöä voida tunnistaa sen ulkoasun perusteella. Vaikka käytettäisiinkin vain terveiksi todettuja yksilöitä jalostukseen, siitä huolimatta saattaa tapahtua, että kaksi tervettä siitoskoiraa, jotka kantavat piilevänä samaa sairaustaipumusta, paritetaan keskenään ja tulokseksi saadaan sairas tai sairastuva yksilö. Usein nämä piilevästi periytyvät sairaudet puhkeavat vasta, kun koira on jo ohittanut pentu- ja nuoruusiän.
Bordercollieille tyypillisimpiä perinnöllisiä sairauksia ovat erinäiset silmäsairaudet (CEA, goniodysgenesis ja glaukooma), immunologinen sairaus (TNS), neurologisia sairauksia (BCC, CL, SN, Epilepsia) ja olkanivelen kasvuhäiriön aiheuttava OCD.
Muita perinnöllisiä ongelmia tuottavat mm. pakkomielteisestä käytös (OCD) sekä lääkeyliherkkyys (MDR1), jolloin koiran hermostoon kertyy ivermektiiniä (jota käytetään mm. loisten häätöön) ja pienikin määrä voi jo aiheuttaa kuoleman.
Onneksi monille perinnöllisille sairauksille on nykypäivänä olemassa DNA-testit, joilla voi tutkia myös piileviä sairauksia ja pyrinkin tutkimaan kaikki koirat hyvissä ajoin, ennen jalostuskäyttöä. Uskon, että kaikki kasvattajat toivovat koiriensa olevan ennen kaikkea terveitä, enkä tässä suhteessa ole poikkeus.