top of page
Untitled-1.png

Näyttelyt

Niin kissa- kuin koiranäyttelyssäkin saa huomata astuneensa uuteen maailmaa ja helpointa onkin käydä tutustumassa ensimmäiset kerrat tutun ihmisen kanssa. Itse opastan ja neuvon mielelläni näyttelyiden maailmaan ja mahdollisuuksien mukaan voin tulla tueksi ensimmäisellä kerralla. Facebookin puolella olevassa kasvattieni kuulumisryhmässä kyselen joskus, jos jollain on kiinnostusta lähteä tiettyyn näyttelyyn ja lähdemme myös isommalla porukalla, mikä on hyvä tilaisuus päästä näkemään kasvaneita sukulaisia. 
 

Niin kuin kaikissa kauneuskilpailuissa ulkonäkö on kaiken a ja o, siksi pesu onkin monesti paikallaan ennen näyttelyä. Turkinlaatu kannattaa huomioida pesun ajankohtaa miettiessä. Esimerkiksi bordercollien turkki kuivuu hitaanlaisesti ja siksi suositeltavaa onkin, että se pestäisiin muutama päivä ennen näyttelyitä, norjalainen metsäkissa kaipaa turkkiinsa aavistuksen karheutta, joten juuri pesusta tullut norski ei välttämättä menesty näyttelyssä kun taas ragdoll pitää viedä vastikään föönattuna tuomarin pöydälle – ei ehkä ihan kirjaimellisesti, mutta suunnilleen.
 

Ulkomuodon lisäksi on muitakin asioita, joita tulisi näyttelyyn mentäessä huomioida. Koirilla tämä asia olisi seisottamisen harjoittelu, sen voi opettaa koiralle helppona temppuna, oli tämä suoraan seisotettava tai aseteltava rotu. Toinen asia on ravaaminen, kaikilta koirilta askellaji ei tule luonnostaan ja on hyvä harjoitella missä vauhdissa koira ravaa ja miten yhteistyö sujuu, kun ihminen ravaa vieressä mukana.
 

Kissoilla sen sijaan esittely asentoa sanotaan venyttämiseksi ja tämän harjoittelu sujuu hyvin paineen poistolla. Kun kissa on kiltisti aloillaan, se pääsee pois ja vähitellen kiltisti olo aikaa pidennetään. Näin kissa ei ala rimpuilla kun se esitellään tuomarille. Tuomareilla voi olla joskus kovemmat otteet kuin miten itse kissaasi käsittelet, joten on myös hyvä totutella sitä, kuinka tuomari käy kissan lävitse.
 

Koiranäyttelyssä myös oma pukeutuminen on tärkeää, jolloin siihenkin on suositeltava panostaa. Suorat housut ja siisti paita vievät jo pitkälle. Kissa näyttelyssä omistajan pukeutumiseen ei kiinnitetä niinkään huomiota.

Kun menet ensi kertaa näyttelyyn ei kannata yrittää hifistellä liikaa, näyttelymaailmassa on tarpeeksi sulateltavaa jo ilmankin. Hoitakoon mukana oleva kokeneempi kaveri sen puolen tai jos ei, niin etene hitaasti. Opit kyllä kaiken aikanaan, älä stressaa liikoja. Näyttelyttäminen on harrastus, jonka on tarkoitus olla mukavaa. Älä ota sitä siis liian vakavasti.

1. Itse lemmikki, sitä ilman voi toki mennä ihastelemaan näyttelyyn, mutta näyttelyttäminen ei kyllä onnistu ilman


2. Erittäin, erittäin tärkeä asia muistaa on rokotustodistus, tarvitset sen, jotta lemmikkisi saa edes osallistua näyttelyyn, tarkistathan että rokotukset ovat ajantasalla


3.  Koiranäyttelyyn: Näyttelyhihna, se on tyypillisesti ohut (omaan makuuni aivan liian ohut) puolikuristava tai kuristava noutajatalutin

Kissanäyttelyyn: Verhot ja alusta tai sturdi. Kissasi tarvitsee joko verhot, jotka laitetaan esille laitettuun häkkiin, ohjeita verhojen tekemiseen löytyy useita netistä (esim. tässä: https://sites.google.com/site/kuukissankissala/naeyttely-tuloksia/naeyttelyverhot), mikäli et kuitenkaan ole näppärä käsistäsi on niitä myös myytävänä (esim. täällä: http://www.birregin.com/104). Toinen vaihtoehto on myös tuoda Sturdi - eli näyttelyhäkki mukanaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että häkkipaikka on tietyn mittainen, eikä siihen sovellu minkälainen häkki tahansa. Kissan tulee myös olla selvästi näkyvissä, jotta näyttelyiden katsojat voivat tulla ihastelemaan rakkaus pakkauksia.


4. Kantokoppa. Koiran kanssa ei meinaa päästä vessaan, ellei sillä ole omaa häkkiä tai koppaa, johon sen laittaa siksi aikaa – toivottavasti jonkun valvonnan alaiseksi, näyttelyssä kiertely kun koira on hihnassa onnistuu kyllä, mutta helpottuu huomattavasti mikäli koira pääsee välillä omaan häkkiin rauhoittumaan. Kissaa ei suositella kannettavan sylissä näyttelyyn, vaikka siellä häkki olisikin tarjolla. Eikä kannata viedä valjaissakaan, vaikka ei se varsinaisesti ole kiellettyä. Eteneminen saattaa tosin olla melko hidasta ja kissa saattaa (melko varmasti) likaantua matkan varrella.


5. Vesikippo. Mitään eläintä ei saa jättää pitkiksi ajoiksi ilman vettä, joten kippoa tarvitaan. Myös vesipullo on hyvä olla, muttei pakollinen, mikäli olet valmis ramppaamaan vessassa täyttämässä kippoa tarpeen vaatiessa.


6. Kissoille hiekkalaatikko. Stressi voi joko lisätä tarvetta vessassa käyntiin tai vähentää sitä, yhtä kaikki kissalla tulee olla mahdollisuus käydä tarpeillaan. Toki laatikkoa ei ole pakko pitää esillä koko ajan, jotta välttyy pahimmilta sotkuilta (varsinkin juuri ennen arviointia). Koiralla sen sijaan tarvitset koirankakka pusseja, yleisesti koirille on oma määrätty ulkoilutusalueensa näyttelyissä, se kannattaa selvittää heti näyttelyyn saapuessa.


7. Ruokakippo ja ruokaa. Monissa näyttelyissä jaetaan näytepusseja, eivätkä kaikki kissat syö näyttelyssä (liian stressaavaa), mutta ruokaa kannattaa silti tarjota, koska kissan on hyvin epäterveellistä olla pitkiä aikoja syömättä. Koirille riittää kuitenkin namipussi sekä namit, niiden ruuansulatus on aavistuksen erilainen kuin kissojen ja koirat sietävät pidempiä aikoja ruuatta oloa.


8. Harja. Turkki on suositeltavaa harjata valmisteluista huolimatta ennen arviointiin menoa. Ainakin jos kyseessä on siis pitkäkarvainen tai puolipitkäkarvainen otus.


9. Evästä. Näyttely paikalla ollaan pitkään ja yleensä siellä ruoka on kallista. Toki jos on varaa maksaa kalliista ruuasta tai pystyy hyvällä omalla tunnolla jättää kissan tai koiran jonkun valvontaan ja käydä syömässä jossakin pidemmällä, niin sitten ei mitään huolta. Näyttelyn takia ei kuitenkaan kannata pyörtyä eikä pysyä nälässä.


10. Käteistä. Mikäli näyttelyssä haluaa jotakin ostaa, niin kannattaa olla ainakin jonkin verran käteistä. Suurimmassa osissa pisteistä käy myös kortti, mutta monissa on edelleen käteispolitiikka. Jos on ajatellut shoppailla on kurja huomata, että juuri se mitä haluaisi ostaa on ostettavissa vain käteisellä ja automaatille on useamman kilometrin matka.

IMG_2647.png
2222.png

Jos kuitenkin tahtoo alkaa hifistellä, niin lista näyttelyssä tarvittaviin asioihin kasvaa melkoisesti.
 

  • Talouspaperia sekä kosteuspyyhkeitä, siitä on hyötyä monissa tilanteissa (pöytää desinfioidessa, mikäli lemmikki oksentaa, turkki aavistuksen likaantuu jostakin,  jos itse syö jotain ja sormet tulevat likaisiksi - joskin käsipesu on tietenkin parempi jne.)
     

  • Pyyhe ja fööni, mikäli ihana karvapallo saa ripulin juuri ennen arvostelua ja joudutaan pesupuuhiin. Jos näitä ei ole sillä hetkellä niin voin kokemuksella sanoa, että itku meinaa päästä. Koiralla kokonainen pesu ei ehkä onnistu yhtä hyvin, mutta tassuja saattaa joutua pyyhkiä senkin edestä.
     

  • Talkki. Kun hermostunein käsin käsittelet lemmikkiä, voi olla että kämmenet hikoavat ja turkki tulee rasvaisen näköiseksi - näyttäen siltä, ettei sitä ole lainkaan pesty. Voi sitä riemua, mikäli sellaisenaan lemmikin viet näytille. Siksi talkki on hyvä olla mukana. HUOM! Sen tulee olla rasvatonta.
     

  • Älä silitä kissaa – lappu tai Anna tilaa – ilmoitus, on uskomatonta kuinka monen aikuisenkin sormet ovat tunkemassa häkin sisälle, mikäli ei ole lappua, jossa lukee, että lemmikkiin koskeminen on kielletty. Ja siitäkin huolimatta saattaa joku innokas pyrkiä kontaktiin lemmikkisi kanssa. Myös ohitellessaan ihmisiä koiraa käpälöidään herkästi, mikäli se on hihnassa. Vaikka koira olisikin kiltti, ei ole reilua, että joka suunnasta saattaa tunkea käsiä yllättäen koskemaan, ilman että koira ehtii varautua.
     

  • Desinfiointiaine, pöytä jolla kissojen häkki on suositellaan desinfioitavan ihan jo tautiriskin vuoksi. Samasta syystä ennen ja jälkeen muihin eläimiin koskemisen, on hyvä käyttää desinfiointiainetta.
     

  • Sähköisyydenpoistaja. Voi niitä ihania talvikelejä, kun lemmikistä saa ihan sähköiskuja ja karvat nousevat pystyyn vaikka karvapallo ei edes sähise/murise tai jännitä.
     

  • Jokin millä kiinnittää numerolappu sekä itseensä, että kissan häkkiin. Ilmankin pärjää, monella näyttelypaikalla on kuminauhoja tai metallilankaa, joilla saa kiinnitettyä laput, mutta toki on siistimmän näköistä, mikäli lapulle on oma muovinen kotelonsa, jonka saa hihaan kiinni. Koiranäyttelyssä tämä on vielä tärkeämpää, sillä numerolaput jaetaan etukäteen ja ne tulee printata itse.
     

  • Kesäkuumalla tuuletin. Näyttelypaikoilla on yllättävän kuuma, eikä kissoilla sen paremmin kuin koirillakaan ole kovinkaan montaa jäähdyttely keinoa.
     

  • Pesä. Jotkut kissat stressaavat näyttelyitä ja pesä johon ne voivat piiloutua voi auttaa asiaa – koiralla tähän toimii hyvin oma häkki tai matto, jolle on harjoitellut rauhoittumista.
     

  • Leluja. Kissaa voi viihdyttää leluilla ja näin se myös rentoutuu paremmin ja saa näyttelystä paremman kokemuksen, sama pätee koiriin. Yksi narulelu tai pallo voi pelastaa tilanteen, mutta myös pilata sen – mieti tarkkaan missä tilanteessa koiran palkkaaminen lelulla on hyväksi. Näyttelyissä kaikki koirat eivät ole aivan niin hyvin koulutettuja, kuin saattaisi toivoa.
     

  • Retkituoli. Päivä on pitkä, jossain vaiheessa voi olla kiva istuakin ja nojata jotain vasten.
     

  • Aina voi kysellä vierustoverilta jos jotain ei tiedä ja keskustella asioista, oman kokemukseni mukaan paikalla on aina ihmisiä, jotka auttavat mielellään ja lainaavat tarvittaessa myös uupuvia tavaroita. Älä siis stressaa liikoja vaan nauti uudesta kokemuksesta. Tärkeimmät mukaan otettavat asiat ovat kuitenkin iloinen mieli sekä kärsivällisyys. Suuri osa näyttelystä on odottamista, eikä kärsimättömyys auta asiaan. Maltti on siis valttia tässäkin hommassa.

bottom of page