top of page

Kotiutuminen

Kun asunnosta on tehty pentu-turvallinen ja kaikki tarvittavat tavaraton tuotu taloon, niin on aika sopia hakupäivästä. Parasta olisi hakea pentu niin, että sen kanssa voi alkuun olla päivän tai pari kotona ja opetella tuntemaan toisensa.  

 

Mikäli matka kasvattajan tai sijoituskodin luota on pitkä, olisi hyvä varautua muutamalla tauolla ja hiekkalaatikolla matkan varrella. Myös valjaat pieneen jaloitteluun voivatolla hyvät, mikäli taukopaikka on rauhallinen ja turvallinen ympäristö. Pieni hetki sylissäkin voi riittää. 

Pennun tullessa uuteen kotiin on hyvä päästää se tutustumaan ja tutkimaan rauhassa ympäristöään. On myös hyvä esitellä hiekkalaatikon sijainti, jotta se löytyy helposti. Kun paikat on tutkittu on hyvä tarjota ruokaa, juomaa sekä Ilman sisaruksiaan ja emoaan pentu on melko hukassa ja uudenlaisessa tilanteessa, siksi onkin hyvä antaa pennulle muutama päivä aikaa rauhoittua, ennen kuin ihmisiä alkaa uteliaana tulla kylään. Arjen rutiineja olisi silti hyvä noudattaa ja mikäli haluaa pennun tottuvan kulkemiseen, on se hyvä ottaa mukaan kaikkialle mihin toivoisi sen tottuvan. Olisi myös hyvä, että yksinoloa harjoiteltaisiin pienissä pätkissä - pentu ei ole koskaan ollut vielä täysin yksin, joten se voi huolestua ja itkeskellä, mikäli on yksin pitkiä aikoja. 

muutelaimet.png

Muut lemmikit

Mikäli perheessä on jo ennestään lemmikkejä on tutustuminen hyvä tehdä rauhallisesti. Vaikkapa niin että tullessanne kotiin tulee ensin ruokailu. Pentu saa syödä ruokansa matkaboksissaan ja vanhemmille lemmikeille tarjoillaan ruoka aivan häkin läheisyydestä, jotta ne samalla haistelevat toisiaan. Kuitenkin niin kaukaa, ettei kukaan näytä jännittyneeltä tai pelokkaalta ja syöminen onnistuu ilman sähinöitä tai murinoita.

Tämän jälkeen voit viedä pennun tutustumaan yhteen huoneeseen, jonka saa kiinni ja jossa varmasti on muiden eläinten hajuja ja tuoda pelkän tyhjän matkaboksin muiden eläinten haisteltavaksi pehmusteineen.  Kun vieraat hajut eivät enää jännitä, voit alkaa laittaa pehmusteen päälle herkkuja, jotta muut saavat syödä niitä ja mieltävät pennun hajun mukavaan asiaan. Tee tämä myös pennulle huoneessa kohtaan, jossa muiden hajuja on.

Tämän jälkeen, jos vain mahdollista, tee väliaikainen aita lemmikkien väliin. Näin ne pääsevät turvallisesti haistelemaan toisiaan ja myös pakenemaan paikalta, mikäli kohtaaminen on liian pelottavaa. Ensimmäisen yön pennun voi hyvin pitää muista vielä erillään.
 

Seuraavana päivänä pennun karvaa (tai mikäli kissa niin hiekkalaatikot voi vaihtaa keskenään) sekä muiden lemmikkien karvaa viedään haisteltaviksi, katsotaan miten aidan raoista toisiaan tervehditään ja mikäli kaikki sujuu hyvin, voi lemmikit varovasti yhdistellä. Muista seurata tilannetta ja puuttua siihen, mikäli joku on liian raju. Tietenkin vanhempi saa komentaa nuorempaansa, se on täysin luonnollista, mutta komento on eri asia kuin selkään antaminen.

Yleensä pennun tuominen taloon on suhteellisen helppoa, eikä lauma järky pahasti. Voi kuitenkin kestää viikon tai kaksikin, ennen kuin se on hyväksytty kunnolla mukaan porukkaan. Joten tämä vaatii kärsivällisyyttä.

Tarvittavat taidot

On täysin myyttiä, ettei kissaa voisi kouluttaa. Kissa oppii aivan yhtä hyvin kuin koirakin, kunhan keksii mikä kissaa motivoi. Yleisimmin koulutus on helpointa ruokapalkalla, mutta kaikki eivät niinkään innostu herkuista. Olisikin hyvä testailla erilaisia herkku vaihtoehtoja ja etsiä juuri omalle kissalleen sopiva koulutusherkku. Tietyissä tilanteissa kissaa voi palkata myös lelulla, vaikkapa huiskalla tai palloleikillä, toisinaan myös silittely ja helliminen ovat kissan mielestä hyvä palkka. Yleisesti ottaen palkaksi toimii mikä tahansa, mitä kissa haluaa, silloin kun se on valmis tekemään haluamansa asian eteen töitä. 
Kissan kouluttamisen tarkoituksena on tehdä kissan elämästä stressittömämpää ja hoitotoimenpiteistä siedettäviä tai jopa mukavia. Kaikkia hoitotoimenpiteitä ei ehkä ikinä tarvitse, mutta niihin on hyvä varautua etukäteen. On ikävä opetella korvien puhdistamista siinä vaiheessa kun korva on tulehtunut ja kipeä. 

Alla muutamia asioita, joita kissalle olisi hyvä opettaa. 

Naksutin - Tai jokin muu merkkiääni, joka tarkoittaa että ruokaa on tulossa. Merkki ääni tarvitaan kertomaan, että kissa teki oikein. Mikäli ääneksi valikoituu sana, on sen hyvä olla mahdollisimman lyhyt ja muusta puheesta erottuva, vaikkapa "Jes" tai "Zip". Hyvä on sanana huono, sillä se on pitkä, ihmiset myös usein venyttävät kehuessaan sanaa entisestään. Tällöin merkki on epätarkka. Kun merkkiääni on lyhyt naksaus tai sana se ikään kuin ottaa kuvan siitä asiasta, jota kissa juuri silloin tekee ja kertoo näin kissalle mikä asia on se, joka meni oikein. Samalla se antaa meille aikaa kaivaa nami taskunpohjalta tai kiposta. 

Opetat naksuttimen kissalle yksinkertaisesti naksauttamalla ja antamalla heti perään namin. Kun olet toistanut tätä riittävän monta kertaa kissa kääntää katseensa pelkästään naksautuksen kuullessaan. Tästä tiedät, että se on oppinut naksautuksen merkityksen. 

Kynsienleikkuu - Monilla kissoilla on haasteita kynsienleikkuun kanssa. Kynsienleikkaus helpottaa elämää paljolti, sillä kissan kynnet voivat jäädä helposti kiinni kankaisiin ja varpaat vääntyä. On myös ikävää jos hellyyden osoituksen yhteydessä kynnet uppoavatkin reiteen. 

Kissasta riippuu mikä asento kynsienleikkuussa olisi hyvä. Voi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja sylissä olosta vieretysten sohvalla istumiseen tai kissan pöydällä olemiseen. Kunhan asento on hyvä sekä kissalle, että omistajalle. 
Kun asento on päätetty ja harjoiteltu hyväksi ja rennoksi, on aika harjoitella kynsisaksia. Ensin tehdään saksista mukavat, sakset tarkoittavat herkkuhetkeä - kun kissa tulee vapaaehtoisesti katselemaan saksia ja haistelee niitä, saa se nameja. Tämän jälkeen viedään saksia lähemmäksi tassua, sille etäisyydelle jonka kissa väistämättä sietää ja palkataan siitä, kunnes päästään vähitellen kosketus etäisyydelle. 
Kun koskettaminen saksilla sujuu tedään sama myös kädellä koskettamisen kanssa, siirtyen kiinni pitämiseen. Yhdistetään sitten nämä kaksi asiaa, kiinni pitämisen ja saksien koskettamisen. Kun tämä vaihe sujuu aletaan etsiä kynsi esiin, kun kissa malttaa odottaa palkkaa sen aikaa voidaan aloittaa kynsien leikkaus. 

Tämä voi kuulostaa pitkältä ja monimutkaiselta, mutta tosiasiassa ei ole sitä. Seuraavaan vaiheeseen voi siirtyä kun kissa onnistuu 80% kerroista. Kynsienleikkaamisessa ei ole kiire, on kaikille yksinkertaisempaa ja stressittömämpää kun opetetaan rauhassa ja kissan tahdissa. 

Pesu - Voi olla hetkiä, kun kissa olisi hyvä pestä, esimerkiksi jos takapuoleen on jäänyt ripulia tai jos ulkoilun jälkeen turkki on likaahtunut. Veteen kissaa voi totuttaa leikin kautta, vaikkapa vesileluilla ja juoksevalla vedellä leikkimisellä, jolloin tassut kastuvat lähes huomaamattomasti. 
Itse pesua voisi olla hyvä harjoitella niin, että kissalle on jokin oma paikka - jakkara vaikkapa, jossa se voi istua vapaaehtoisest. Kissan eteen laitetaan jotakin pitkäkestoista syötävää, vaikkapa märkäruokaa joka on levitetty nuolu alustalle ja aletaan tuoda vettä lähemmäksi kissaa. Niin kauan kun kissa syö, vesi voi lähestyä, mutta jos kissa lopettaa syömisen, tulee pysähtyä ja odottaa, että se jatkaa myömistä. 
Kannattaa lähestyä häntäpuolesta eikä edes tavoitella ensimmäisellä kerralla kastumista, vaan rentoa olemista veden valumisesta huolimatta. 

Kun aloitetaan kastelu, on syytä aloittaa hännästä ja siirtyä vähitellen ylöspäin. Jos kissan pää ei ole likainen, ei sitä ole tarpeellista kastella. Kun kastelu onnistuu, niin sitten voi siirtyä shampoon levittämiseen ja huuhteluun. 

Tärkeää on myös antaa kissan poistua paikalta, mikäli se niin tahtoo (ei tarvitse päästää poistumaan kylpyhuoneesta, mutta pois jakkaralta ja kauemmaksi vedestä, jos tilanne on liian jännittävä). 

Luoksetulo - Luoksetulo on hyödyllistä monissa tilanteissa, kuten ulkoillessa kissan kanssa tai kun on tarkoitus lähteä johonkin tai muuten vain esitellä kissaa. 
Helpoin luoksetulo on opettaa niin, että alat kutsua kissaa nimellä tai kutsu sanalla aina kun annat sille ruokaa. Tärkeää on muistaa, että jokaisesta kutsusta saa palkkion tai kutsu alkaa menettää merkitystään. 

Korvienpuhdistus

Silmienpuhdistus

Hampaidenpesu -

Valjaudenpukeminen

Kuljetuslaatikkoon meneminen -  

Näyttelyasento / Sylissä pitäminen 

bottom of page