top of page

Pentuaika

IMG_0270.JPG

Uroksen vierailun jälkeen alkaa pitkältä tuntuva odotus, katsellaan vatsan kasvua, painon nousua sekä nisien turvotusta ja punoitusta. Joskus tuntuu, ettei varmuutta pennuista tule ennen kuin lopulta on laskettu aika ja pennut jo pullahtelevat maailmaan. Pyrin itse olemaan paikalla tai tavoitettavissa pentujen syntymän aikoihin, olivat ne sitten minulla itselläni tai sijoituskodissa.
 

Kun pienet pennut syntyvät saavat ne kolmen päivän lepoajan, jolloin pennut lähinnä punnitaan ja mahdollisesti merkitään, mikäli niitä on vaikea erottaa toisistaan. Yleisimmin käytän merkintään erivärisiä kynsilakkoja, joilla laitan pienen tiplun häntään – sillä häntää emo harvemmin pesee. Pantojakin voi käyttää, ellei emä yritä repiä niitä heti irti.
 

Tämän jälkeen aloitamme Bio Sensor -ohjelman, joka kestää muttamat ensimmäiset elinviikot, joiden aikana pentujen fyysinen kehitys on hyvin nopeaa (silmät ja korvat aukeavat), keho käy läpi erilaisten liikeratojen oppimista ja taistelee paikastaan nisällä. Joskus tappelut voivat näyttää melko hurjiltakin, kun pennut kilpailevat maidosta keskenään. Tässä vaiheessa on vielä hyvä seurata päivittäin pentujen kasvua ja kehitystä, sekä puuttua tilanteeseen, mikäli huomaa jonkun jäävän tasaisesti muiden jalkoihin ja näin ollen myös kasvamisessa jälkeen.

Ruokinta

Kun pennut täyttävät 3-viikkoa, ne saavat ensimmäistä kertaa maistaa kiinteää ruokaa. Itse pyrin syöttämään pennuille mahdollisimman lihapitoisia ruokia ja useasta eri merkistä, jotta uusien omistajien on helppo itse valita mitä pennuille alkavat syöttää. Kaikki ei sovi kaikille.

Yleisimmin jaan ruuan neljään eri ryhmään:

​

Kuivaruuat

Jotka saavat kissoilla olla pentuna esillä koko ajan, aluksi niitä voi myös pehmentää nesteellä, (sitä kikkaa voi hyödyntää myös huonosti juovilla aikuisilla kissoilla). Merkkeinä suosin suuren lihaprosentin omaavia viljattomia ruokia, kuten Ziwipeak, Thrive, Applaws, Canagan, Acana, Purizone sekä Orijen. Pääsääntöisesti makuina käytän kanaa tai riistaa, pyrkiessäni pitämään niin kissojen kuin koirienkin ruuan mahdollisimman luonnonmukaisena.

Märkäruuat

Näitä en yleisesti syötä koiranpennuille lainkaan muuta kuin harjoitus tilanteissa palkkana, mutta kissoilla sen sijaan märkäruuat korvaavat osan raakaruoka aterioista, ne ovat helppoudessaan usein suositumpia kuin raakaruoka.  Näissä merkeissä suosin samalla tavalla suuren lihapitoisuuden omaavia ruokia kuten Ziwipeak, Thrive, Applaws, Canagan, Natures Menu, Feline Porta 21, Catz Finefood ja Bozita.
 

Raakaruoka

Raakaruokaa pyrin syöttämään pennuille selkeästi eniten, sillä itse suosin raakaruokia ja olen valmis neuvomaan aloittamisen myös muille innokkaille raakaruokailijoille - nykyään pyrin valmistamaan ruuan, sillä ravintoarvo ei kärsi siitä pahemmin, mutta se poissulkee niin lois kuin toxoplasma riskiä. Raakaruokamerkkeinä käytän Mushia, Rahulaa, Murkista, Murren murkinaa sekä yksittäisiä tuotteita muilta tuottajilta ja myös ihmisille tarkoitettuja lihoja. Pienillä pennuilla käytän usein joko valmispullia tai sitten jauhettuja tuotteita, kuten kalkkuna, kana, poro sekä mahdollisuuksien mukaan hirvi ja peura.

Kun pennut kasvavat suuremmiksi kasvaa myös annosten ja suupalojen koko, jolloin mukaan tulevat kokonaiset tai paloitellut kivipiirat, sydämet, maksat sekä erinäiset rustoluut, kuten kanankaulat ja kokonaiset hiiret sekä tiput.
 

Namit

Pyrin siihen, että myös herkut ovat osa pentujen ruokavaliota ja näin ollen mahdollisimman lihapitoisia, maistuvia ja ravinteikkaita  - näin pennut oppivat syömään myös muuta kuin kupista tarjottua ruokaa. Merkkeinä suosin mm. Natures Menu, Natural Menu, Orijen, AniPuro, Planet Pet Society, True Instinkt, Coucou, Itsybitsy, Thrive...

Kolmeviikkoisesta kuusiviikkoiseen pennut harjoittelevat ensimmäisiä kertoja hiekkalaatikolla käymistä, harjaamista, hampaidenpesua, kynsienleikkuuta sekä pesulla käyntiä ja muita hoitotoimenpiteitä. Myös kosketuskeppiä ja naksutinta harjoitellaan, sekä valjaiden käyttöä. Ensimmäiset vieraat ihmisetkin alkavat tulla kylään katselemaan pentuja ja totuttamaan vieraisiin ihmisiin tämän ajan loppupuolella. Sään salliessa myös ulkoilua aletaan kokeilla.
 

Tämän jälkeen pennut alkavat kulkea mukana pienillä retkillä, tottuakseen autoiluun sekä vieraisiin paikkoihin. Kissoilla ja koirilla nämä paikat eroavat suuresti, sillä kissoja harvemmin tarvitsee viedä esimerkiksi juna-asemille tai ostoskeskuksiin totuttelemaan meluun ja melskeeseen. Sen sijaan käymme vierailuilla ihmisten kodeissa ja mahdollisuuksien mukaan ulkoilemme myös valjaissa, totuttelemassa ympäristöihin ja asioihin, joihin kissa todennäköisimmin saattaisi törmätä uudessa kodissaan.

Äidin tai sisarusten kanssa harjoittelu tuo turvaa. Ja tekee pennusta rohkeamman - Hyvä äiti antaa parhaan mallin.

IMG_5022_edited.jpg

Jo opittuja ja uusia taitoja olisi hyvä harjoitella kiivaimmin kissan ensimmäisenä elinvuotena - ja ylläpitää koko eliniän

Kahdeksan viikon tienoilla tai jälkeen pennuille tehdään luonnearviot, joiden perusteella päätetään millaisiin perheisiin pennut soveltuvat. Mikäli en koe pennun soveltuvan tietynlaiseen perheeseen, ei pentu sellaiseen perheeseen lähde, tämä on siis täysin pentukohtaista ja jokainen pentu sekä perhe arvioidaan erikseen yhteensopivuudeltaan. En kuitenkaan lyttää väritoiveita, mutta mikäli tietynvärinen pentu ei mielestäni sovellu kyselleelle, tarjoan mielestäni paremmin sopivaa tai ehdotan muita kasvattajia tai tulevia pentueita. 
 

Kun sopiva perhe on löytynyt ja käynyt pentua katsomassa maksetaan pennusta varausmaksu. Tämä maksu palautuu omistajalle, mikäli syystä tai toisesta en pystykään kyseistä pentua myymään. Mikäli uusi perhe sen sijaan peruu kaupat, ei varausmaksua palauteta. Ennen kuin varausmaksu on maksettu, ei pentu ole virallisesti varattu ja näin ollen vapaana. En myöskään anna pentua mukaan ensimmäisellä kohtaamisella vaikka se iänpuolesta onnistuisi
 

Pennun kotiutumista helpottaaksemme käymme mielellämme ennen luovutusikää pentujen kanssa totuttelemassa uusiin koteihin, mikäli tämä vain etäisyydeltään on mahdollista toteuttaa. Tämän lisäksi, mikäli perheessä on muita lemmikkejä lähetämme tai annamme mukaan perheelle valmiiksi kankaanpaloja, joita muut lemmikit voivat haistella. Kankaan palalta on hyvä ojennella herkkuja muille lemmikeille, jotta ne oppivat yhdistelemään tämän vieraan hajun (tulevaan uuden perheenjäsenen) mukavaan asiaan.

bottom of page