Pentu tulee kotiin

Pennun tulemista taloon on hyvä valmistella. Mahdollisen vakuutuksen saa jo siinä vaiheessa kun pentu on rekisteröity, mikä tapahtuu kissoilla yleensä 8 viikon tienoilla ja koirilla 6-7 viikon tienoilla. Kotiin on myös hyvä ostaa tarvikkeita valmiiksi ja miettiä kuinka arki sujuu. 

 

Kaikki pennut lähtevät meiltä eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina, useaan kertaan madotettuina ja rekisteröityinä, rokotettuina (koiranpennut 1-2x ja kissanpennut 3x) mukanaan pentupaketti sekä kasvattajan loppuiän tuki.  Omiin koteihinsa kissanpennut lähtevät aikaisintaan 15 viikon ikäisinä ja koiranpennut aikaisintaan 9 viikon ikäisinä.

Kissanpennut myös steriloidaan ja kastroidaan ennen uuteen perheeseen muuttoaan. Tämä sekä kolmas rokotuskerta, johon rabies kuuluu ovat syynä myöhäisempään ajankohtaan, kuin osalla kasvattajista.  

IMG_9262.JPG

Pennun mukana matkaan lähtee pentupaketti, joka sisältää tuttuja nameja sekä ruokia, muutamia leluja, hammasharjan jolla on jo totuteltu hampaiden pesua, tuttu viltti tai kangas hajuin varusteltuna, kosketuskeppi harjoituksia varten sekä pennun paperit ja kasvattajan ohjeet, terveiset sekä yhteystiedot.

Pennun tullessa uuteen kotiin on hyvä päästää se tutustumaan ja tutkimaan rauhassa ympäristöään. Ilman sisaruksiaan ja emoaan pentu on melko hukassa ja uudenlaisessa tilanteessa, siksi onkin hyvä antaa pennulle muutama päivä aikaa rauhoittua, ennen kuin ihmisiä alkaa uteliaana tulla kylään. Arjen rutiineja olisi silti hyvä noudattaa ja aluksi ottaa pentu mukaan kaikkialle minne menee, jos se vain on mahdollista.

Kissanpentu

Kissanpennuille valjaat ovat valinnaiset, mutta mikäli kissan toivoo tottuvan ulkoiluun, on tätä taitoa hyvä ylläpitää koko ajan. En anna kissanpentuja koteihin, joissa kissa ulkoilee valvomatta – kissoja jää vuosittain paljon autojen alle, ilvesten ja kettujen saaliiksi sekä vahingoittuu kahakoissa muiden kissojen kanssa. Tämän lisäksi kissa on tuhoeläin, joka tappaa myös huvikseen, eikä sen ulkoilu valvomatta ole näin ollen suositeltavaa. Vaihtoehdoiksi jääkin katollinen ulkotarha tai valjastelu. Valjastelu avaakin kissan maailmaa suuresti ja antaa monia vaihtoehtoja (mm. Pessi –kissa, joka vaeltaa Lapissa).

Kissojen maailma on neliulotteinen, ne tarvitsevat paikkoja joissa kiipeillä ja hyppiä, korkeat paikat ovat kissoille kaikkein mieluisimpia. Tähän on raapimapuu oiva ratkaisu sillä se ajaa samalla myös sallitun raavittavan asiaa, mutta kannattaa huomioida, että mikäli on avoimia hyllyjä, pöytiä ja muita tyhjiä pintoja (tai tyhjennettävissä olevia), hyödyntää kissa ne mielellään ja tekee sen elämästä myös mielekkäämpää. Osa tasoista kannattaakin ehkä pitää luvallisina oleskelu paikkoina kissalle. Myös erilaisia juoksupyöriä alkaa olla markkinoilla kissoille, niissä tärkeää on huomioida, että ne ovat umpinaiset, jolloin häntä tai tassu ei voi jäädä mihinkään väliin. 

Tarvitaan myös hiekkalaatikko (näitä on useita erilaisia ja täytyy miettiä millainen perheeseen soveltuu parhaiten), hiekkalaatikoita tulisi aina olla yksi enemmän kuin mitä kissoja on taloudessa. On mahdollista, etteivät kissat käytä kaikkia laatikoita, mutta kun niillä on mahdollisuus valita, on todennäköisyys resursseista tuleville riidoille paljon pienempi, se myös ehkäisee kissoille tyypillistä stressiperäistä virtatietulehdusta. Hiekan laatu on toki valinnaista, erilaisia josta valita on paljon, kissa itse valitsee mieluiten kaikkein pehmeimmän ja hienojakoisimman hiekan.

Myös ruoka- ja juomakipot ovat tarpeellisia ja juomakuppeja tulisikin sijoittaa useampi ympäri asuntoa kannustamaan kissoja juomaan.  Mikäli kuivaruokaa aikoo pitää esillä koko ajan (se ei suinkaan ole tarpeellista, mikäli kissaa kykenee ruokkimaan 3-6x vuorokaudessa), kannattaa ehkä miettiä kuinka ruuan tarjoilee. Kissan olisi hyvä käyttää aistejaan ruuan etsimiseen tai saamiseen, vaikka kyseessä ei olisikaan perinteinen saalistus, pystyy ruokaa vaikkapa piilottelemaan tai ostamaan kaupasta jonkinlaisia aktivointikuppeja, -torneja tai -palloja, johon ruuan voisi laittaa tarjottavaksi. Näin kissa joutuu näkemään hiukan vaivaa ruokansa eteen.

Hoitotoimenpiteitä varten olisi hyvä olla kynsisakset sekä harja, mahdollisen likaantumisen varalta voi harkita myös jonkinlaisen lemmikkishampoon ostamista – nyrkkisääntönä toimii, että mitä vähemmän hajusteita sen parempi. Tämä myös vähentää allergisointia sekä karvanlähtöä.

Useasti ihmiset ovat mielellään kotona pennun kanssa muutaman ensimmäisen päivän, jotta pentu saa totutella uuteen ympäristöönsä. Tämä onkin hyvä tekniikka, jonka noudattamista suosittelen lämpimästi. Varsinkin koiran kohdalla yksinoloa kannattaa harjoitella vähitellen ensin vain muutamasta minuutista, nostamalla aikaa vähitellen ylöspäin joka toinen päivä aikaa nostamalla ja joka toinen päivä pienentämällä esim. 2min, 5min, 3min, 10min, 5min, 15min, 7min, 20min, 10min, 30min, 15min, 45min, 37min, 1h, 30min, 1.5h, 1h 15min, 2h… jne. Aina siihen pituuteen asti, minkä pituisia pennun päivät tulevat olemaan.
 

Yksinolon helpottamiseksi vaikkapa radion voi jättää päälle ja pitää erityistä huonetta, joka avataan vain silloin kun lähdetään pois, muutoin huoneen ovi on suljettuna ja pentu ei sinne pääse. Niin tämä huone pysyy mielenkiintoisena. Huoneessa voi olla esimerkiksi herkkuja, leluja sekä vaikka aktivointi laatikko (paperilla täytetty pahvilaatikkoa, jossa seassa herkkuja, leluja yms.) kun huone avataan aina lähtiessä, on pennulla aina tekemistä ja mielenkiintoista puuhaa, jolloin lähtö ei tunnu niin kamalalta vaan sitä saatetaan jollain tasolla jopa odottaa.
 

Etukäteen kannattaa myös pohtia mitä aikoo pennulle syöttää. Meiltä tulee pentupaketissa mukaan sitä ruokaa, jota pennut ovat jo tottuneet syömään. Uuteen ruokaan pentu kannattaa totuttaa vähitellen, sekoittelemalla vanhaa ja uutta ruokaa keskenään ja vähentämällä pikkuhiljaa vanhan ruuan osuutta. 

Kun pentu on viimein luovutusikäinen voi pennun hakea omaan kotiinsa, siinä yhteydessä viimeistään maksetaan lopullinen maksu ja kirjoitetaan sopimukset. Varautukaa kahvittelemaan hetken, jotta mukana tuomanne kantokoppa saa mukaansa pentujen ja vanhan kodin hajuja, näin pennulla on turvallisempi olo matkustaa. Mikäli mieleen ei tässä vaiheessa tule kysymyksiä, niin onneksi ainakin omalta osaltani kasvattajan tuki ja apu on lemmikineliniän kestävää, joten puoleeni saa kääntyä missä tahansa mieltä askarruttavassa asiassa myös luovutuksen jälkeen. 

Stressin vähentämiseksi kotiin voi myös ostaa feromoni haihduttiminen tai suihkeen, jota suihkaista matkakoppaan. Koirille ja kissoille on omansa (Adaptil ja Feliway). 

muutelaimet.png

Muut lemmikit

Mikäli perheessä on jo ennestään lemmikkejä on tutustuminen hyvä tehdä rauhallisesti. Vaikkapa niin että tullessanne kotiin tulee ensin ruokailu. Pentu saa syödä ruokansa matkaboksissaan ja vanhemmille lemmikeille tarjoillaan ruoka aivan häkin läheisyydestä, jotta ne samalla haistelevat toisiaan. Kuitenkin niin kauaa, ettei kukaan näytä jännittyneeltä tai pelokkaalta ja syöminen onnistuu ilman sähinöitä tai murinoita.

Tämän jälkeen voit viedä pennun tutustumaan yhteen huoneeseen, jonka saa kiinni ja jossa varmasti on muiden eläinten hajuja ja tuoda pelkän tyhjän matkaboksin muiden eläinten haisteltavaksi pehmusteineen.  Kun vieraat hajut eivät enää jännitä, voit alkaa laittaa pehmusteen päälle herkkuja, jotta muut saavat syödä niitä ja mieltävät pennun hajun mukavaan asiaan. Tee tämä myös pennulle huoneessa kohtaan, jossa muiden hajuja on.

Tämän jälkeen, jos vain mahdollista, tee väliaikainen aita lemmikkien väliin. Näin ne pääsevät turvallisesti haistelemaan toisiaan ja myös pakenemaan paikalta, mikäli kohtaaminen on liian pelottavaa. Ensimmäisen yön pennun voi hyvin pitää muista vielä erillään.
 

Seuraavana päivänä pennun karvaa (tai mikäli kissa niin hiekkalaatikot voi vaihtaa keskenään) sekä muiden lemmikkien karvaa viedään haisteltaviksi, katsotaan miten aidan raoista toisiaan tervehditään ja mikäli kaikki sujuu hyvin, voi lemmikit varovasti yhdistellä. Muista seurata tilannetta ja puuttua siihen, mikäli joku on liian raju. Tietenkin vanhempi saa komentaa nuorempaansa, se on täysin luonnollista, mutta komento on eri asia kuin selkään antaminen.

Yleensä pennun tuominen taloon on suhteellisen helppoa, eikä lauma järky pahasti. Voi kuitenkin kestää viikon tai kaksikin, ennen kuin se on hyväksytty kunnolla mukaan porukkaan. Joten tämä vaatii kärsivällisyyttä.