Valmistautuminen

Pennun tulemista taloon on hyvä valmistella monin tavoin.

 

Mahdollisen vakuutuksen saa jo siinä vaiheessa kun pentu on rekisteröity, mikä tapahtuu kissoilla yleensä viimeistään 8 viikon tienoilla. Vakuutuksen voimaan tuleminen kestää muutaman viikon, ja mitä aikaisemmin vakuutuksen ottaa, sitä enemmän se kattaa. Suosittelen lämpimästi vakuutuksen ottamista, varsinkin mikäli perheessä on alle 3 lemmikkiä, mikäli määrä ylittyy ovat vakuutukset niin kalliita, että voi tulla halvemmaksi laittaa sivuun samansuuruinen summa kuin mitä vakuutuksiin kuukausittain menisi.

peikko.jpg

Suositeltavaa on myös lukea ja opiskella uuden lemmikin tuloa perheeseen. Sivuiltani löytyy erikseen lukulista, jossa on suosittelemiani kirjoja. 

Kodista on myös tehtävä pentuturvallinen sekä koota kissanensiapulaukun, selvitä myös lähimmät eläinlääkäri asemat sekä päivystävät eläinlääkärit. 

Tarvikelista

Kissanpennuille valjaat ovat valinnaiset, mutta mikäli kissan toivoo tottuvan ulkoiluun, on tätä taitoa hyvä ylläpitää koko ajan. En anna kissanpentuja koteihin, joissa kissa ulkoilee vapaana – kissoja jää vuosittain paljon autojen alle, ilvesten ja kettujen saaliiksi sekä vahingoittuu kahakoissa muiden kissojen kanssa. Tämän lisäksi kissa on tuhoeläin, joka tappaa myös huvikseen, eikä sen ulkoilu valvomatta ole näin ollen suositeltavaa. Vaihtoehdoiksi jääkin katollinen ulkotarha tai valjastelu. Valjastelu avaakin kissan maailmaa suuresti ja antaa monia vaihtoehtoja (mm. Pessi –kissa, joka vaeltaa Lapissa).

Kissojen maailma on neliulotteinen, ne tarvitsevat paikkoja joissa kiipeillä ja hyppiä, korkeat paikat ovat kissoille kaikkein mieluisimpia. Tähän on raapimapuu oiva ratkaisu sillä se ajaa samalla myös sallitun raavittavan asiaa, mutta kannattaa huomioida, että mikäli on avoimia hyllyjä, pöytiä ja muita tyhjiä pintoja (tai tyhjennettävissä olevia), hyödyntää kissa ne mielellään ja tekee sen elämästä myös mielekkäämpää. Osa tasoista kannattaakin ehkä pitää luvallisina oleskelu paikkoina kissalle. Myös erilaisia juoksupyöriä alkaa olla markkinoilla kissoille, niissä tärkeää on huomioida, että ne ovat umpinaiset, jolloin häntä tai tassu ei voi jäädä mihinkään väliin. 

076b9b14-7cbc-4e2c-9465-104884a24dbb.JPG

Tarvitaan myös hiekkalaatikoita (näitä on useita erilaisia ja täytyy miettiä millainen perheeseen soveltuu parhaiten), hiekkalaatikoita tulisi aina olla yksi enemmän kuin mitä kissoja on taloudessa. On mahdollista, etteivät kissat käytä kaikkia laatikoita, mutta kun niillä on mahdollisuus valita, on todennäköisyys resursseista tuleville riidoille paljon pienempi, se myös ehkäisee kissoille tyypillistä stressiperäistä virtatietulehdusta. Hiekan laatu on toki valinnaista, erilaisia josta valita on paljon, kissa itse valitsee mieluiten kaikkein pehmeimmän ja hienojakoisimman hiekan.

Myös ruoka- ja juomakipot ovat tarpeellisia ja juomakuppeja tulisikin sijoittaa useampi ympäri asuntoa kannustamaan kissoja juomaan.  Mikäli kuivaruokaa aikoo pitää esillä koko ajan (se ei suinkaan ole tarpeellista, mikäli kissaa kykenee ruokkimaan 3-6x vuorokaudessa), kannattaa ehkä miettiä kuinka ruuan tarjoilee. Kissan olisi hyvä käyttää aistejaan ruuan etsimiseen tai saamiseen, vaikka kyseessä ei olisikaan perinteinen saalistus, pystyy ruokaa vaikkapa piilottelemaan tai ostamaan kaupasta jonkinlaisia aktivointikuppeja, -torneja tai -palloja, johon ruuan voisi laittaa tarjottavaksi. Näin kissa joutuu näkemään hiukan vaivaa ruokansa eteen.

Hoitotoimenpiteitä varten olisi hyvä olla kynsisakset sekä harja, mahdollisen likaantumisen varalta voi harkita myös jonkinlaisen lemmikkishampoon ostamista – nyrkkisääntönä toimii, että mitä vähemmän hajusteita sen parempi, itse käytän Isle of Dogs nimisä tuotteita. Tämä myös vähentää allergisointia sekä karvanlähtöä.

IMG_0242.jpg

Pennun tullessa uuteen kotiin on hyvä päästää se tutustumaan ja tutkimaan rauhassa ympäristöään. Ilman sisaruksiaan ja emoaan pentu on melko hukassa ja uudenlaisessa tilanteessa, siksi onkin hyvä antaa pennulle muutama päivä aikaa rauhoittua, ennen kuin ihmisiä alkaa uteliaana tulla kylään. Arjen rutiineja olisi silti hyvä noudattaa ja aluksi ottaa pentu mukaan kaikkialle minne mahdollista ja mihin sen haluaa tottuvan.

muutelaimet.png

(c) Samira Timonen

Muut lemmikit

Mikäli perheessä on jo ennestään lemmikkejä on tutustuminen hyvä tehdä rauhallisesti. Vaikkapa niin että tullessanne kotiin tulee ensin ruokailu. Pentu saa syödä ruokansa matkaboksissaan ja vanhemmille lemmikeille tarjoillaan ruoka aivan häkin läheisyydestä, jotta ne samalla haistelevat toisiaan. Kuitenkin niin kaukaa, ettei kukaan näytä jännittyneeltä tai pelokkaalta ja syöminen onnistuu ilman sähinöitä tai murinoita.

Tämän jälkeen voit viedä pennun tutustumaan yhteen huoneeseen, jonka saa kiinni ja jossa varmasti on muiden eläinten hajuja ja tuoda pelkän tyhjän matkaboksin muiden eläinten haisteltavaksi pehmusteineen.  Kun vieraat hajut eivät enää jännitä, voit alkaa laittaa pehmusteen päälle herkkuja, jotta muut saavat syödä niitä ja mieltävät pennun hajun mukavaan asiaan. Tee tämä myös pennulle huoneessa kohtaan, jossa muiden hajuja on.

Tämän jälkeen, jos vain mahdollista, tee väliaikainen aita lemmikkien väliin. Näin ne pääsevät turvallisesti haistelemaan toisiaan ja myös pakenemaan paikalta, mikäli kohtaaminen on liian pelottavaa. Ensimmäisen yön pennun voi hyvin pitää muista vielä erillään.
 

Seuraavana päivänä pennun karvaa (tai mikäli kissa niin hiekkalaatikot voi vaihtaa keskenään) sekä muiden lemmikkien karvaa viedään haisteltaviksi, katsotaan miten aidan raoista toisiaan tervehditään ja mikäli kaikki sujuu hyvin, voi lemmikit varovasti yhdistellä. Muista seurata tilannetta ja puuttua siihen, mikäli joku on liian raju. Tietenkin vanhempi saa komentaa nuorempaansa, se on täysin luonnollista, mutta komento on eri asia kuin selkään antaminen.

Yleensä pennun tuominen taloon on suhteellisen helppoa, eikä lauma järky pahasti. Voi kuitenkin kestää viikon tai kaksikin, ennen kuin se on hyväksytty kunnolla mukaan porukkaan. Joten tämä vaatii kärsivällisyyttä.