top of page

Ontuminen

Ontumisen syitä on lukuisia, yleisimmin kyse on venähdyksestä, kun lemmikki laskeutuu väärin jaloilleen, kompastuu tai putoaa liian lyhyestä matkasta. Ontumista voikin seurata kotona jonkin aikaa, mutta täysin kolmijalkaiseksi tai liikkumattomaksi eläin ei saisi käydä. Isommissa tapaturmissa on mahdollista, että lemmikki saa ristiride- tai murtuma vammoja. Näihin yleisimmin hoitona on leikkaus, joissain tapauksissa myös täysi lepo ja kipsi tai muu sidos, voi auttaa. Usein kuitenkin puhutaan pitkistä monien viikkojen ja jopa kuukausien kestoisista hoitojaksoista. 

On olemassa myös synnynnäisiä vikoja, jotka aiheuttavat ontumista, näitä ovat eri asteiset lonkkaviat (yleisempiä suurilla roduilla) ja polvilumpio luksaatio, jälkimmäinen saattaa aiheuttaa hassuhkoa "pompotusta" jalalla, joka hetken päästä muuttuu jälleen normaaliksi kävelyksi. Kissoilla kyseisiä sairauksia tutkitaan hyvin vähän. 

Iäkkäämmillä kissoilla ontumista, jäykkyyttä ja ummetusta voivat aiheuttaa nivelrikko ja selkärangan spondyloosi, jotka ovat eteneviä sairauksia. Hoitomuotona on kipulääke, yleensä gabapentin, jota lemmikki joutuu syömään koko loppu elämänsä.  

​Vie lemmikkisi eläinlääkäriin mikäli...

  • ontuminen ei lopu muutamassa päivässä

  • eläin on täysin kolmijalkainen

  • luonne muuttuu radikaalisti

  • se ei hyppää niin kuin ennen

  • liikkuminen vähenee tai muuttuu

.... suositeltavaa olisi tällaisissa tapauksissa lähestyä ortopedia

bottom of page