top of page

Tritrichomonas

Yksisoluinen alkueläin Tritrichomonas Blagburni elää kissan paksusuolessa ja aiheuttaa hyvin pahanhajuisen ja sitkeän ripulin sekä ilmavaivoja, toisinaan on kuitenkin täysin oireeton. Tartunnan ajankohdasta riippumatta on mahdollista, että kissa alkaa oireilla missä vaiheessa tahansa tai pysyä myös täysin oireettomana, vaikka ei pääsisikään loisesta eroon. 

Tällä hetkellä ainoa toimivaksi todettu lääke on Ronidazoli, joka saattaa aiheuttaa neurologisia oireita. Oireet poistuvat kuitenkin useimmiten heti lääkityksen loputtua. Ronidazoli on erityislupavalmiste, joka on tarkoitettu kyyhkyille (kauppanimi Tricho plus, extempore kapselit), jonka saamisessa kestää jonkin aikaa ja lääke on arvokasta. Sitä tulee antaa kissalle kapseli muodossa kerran päivässä, kapselit ovat suuria ja yleensä niitä tulee antaa useita kappaleita. 

 

Ympäristön siisteys on myös tärkeää, vaikkakin Tritrichomonas on herkkä organismi, joka ei elä kuivilla pinnoilla kuin puolisentuntia, mutta ulosteessa jopa päiviä. Se on herkkä niin kylmälle kuin kuumallekin, joten esimerkiksi höyrypesurilla ympäristön siivoaminen ja hiekkalaatikon siistinä pitäminen tulisi estää tartunnan uudelleen saannin ympäristöstä. 
Hoidon aikana hiekka tulee vaihtaa useita kertoja (joka kerta kun kissa ulostaa), jotta kissa ei saa hiekkalaatikolta uutta tartuntaa. Kissan ripulin tulisi helpottaa vähitellen jo lääkityksen aikana, mutta koska Tritrichomonas voi aiheuttaa huomattavaa tuhoa paksusuolessa, voi tervehtyminen kestää oman aikansa.  Uudet näytteet voidaan ottaa aikaisintaan 14 vuorokauden kuluttua lääkitsemisestä ja on suositeltavaa testata vielä puolen vuoden päästä uudelleen. 

​Vie lemmikkisi eläinlääkäriin mikäli...

  • ulostenäytteen tulos on positiivinen

bottom of page