top of page

Munuais - ja virtsavaivat

Koirilla suurinosa vitrsaongelmista on joko bakteeriperäisiä tai virtsakivien aiheuttamia. Kissoilla tilanne on monimutkaisempi. Kissojen yleisin virtsaongelma on idiopaattinen kystiitti - eli stressiperäinen virtsatietulehdus. Tällöin joutuu kartoittamaan mistä kissan stressi on peräisin. 

Helpointa on lähteä aloittamaan stressinpurku itse hiekkalaatikosta: mahdollisimman hienojakoista ja hajutonta hiekkaa, avoin hiekkalaatikko ja niitä tulee olla vähintään yksi enemmän kuin kissoja taloudessa. Myös feromonivalmisteet voivat auttaa stressin purussa, esimerkiksi Feliway tai Petremedy. 

On myös olemassa virtateiden toimintaa parantavia ruokia, jotka helpottavat virtsakievien liuotusta, auttavat stressiperäisiin virtatietulehduksiin sekä munuaistenvajaatoimintaan. 
Miettiä onko mitään uutta tai erilaista tapahtunut kissan elämässä, onko talouteen tullut jotakin tai joku uusi? Remontoiko naapuri? Onko järjestys vaihtunut? 

Mikäli ominpäin ei apua tunnu löytyvän, on hyvä ottaa yhteyttä niin eläinlääkäriin kuin kouluttajankin puoleen. Kissoihin erikoistuneita lääkäreitä löytyy melko vähän ja pääpaino on pääkaupunkiseudulla CatVet Kissaklinikalla ja Felinassa. Kissoihin erikoistuneita kouluttajia löytyy Animalacademysta, Heiluvahäntä'stä sekä Koirakoulu Visiolta.

Toisaalta lisääntynyt virtsaaminen ja juominen viittaavat myös lukuisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, kilpirauhasenliikatoimintaan (kissoilla), munuaistenvajaatoimintaan, maksanvajaatoimintaan, bakteeritulehdukseen, kasvain sairauksiin tai cushingiin (koirilla). 

Maksanvajaatoiminta on kissalla harvinaisempaa kuin koirilla, mutta munuaistenvajaatoiminta kuuluu yhteen vanhenevien kissojen yleisimpiin vaivoihin. Munuaiset tiivistyvät ja niiden toiminta heikkenee. Munuaistenvajaatoiminta on etenevä sairaus, johon on ruokinnan lisäksi lääkityksiä, joilla hidastaa etenemistä ja helpottaa tilannetta, munuaisten vajaatoimintaan sairastunut kissa voi elää vielä pitkään hyvällä hoidolla. 

​Vie lemmikkisi lääkäriin jos...

  • Se virtsaa vääriin paikkoihin toistuvasti, eikä tähän liity kiimaa tai muu selkeä merkkailu

  • Juominen ja virstaaminen lisääntyy normaalista

  • Mikäli oireisiin sisältyy laihtuminen

bottom of page